18. januára 2019

Citrónová roláda

5 vajec., 75 g jemného kryštálového cukru., vanilkový cukor., 50 g polohrubej múky., 50 g maizeny., práškový cukor na posýpanie., papier na pečenie., stužený pokrmový tuk na potretie plechu., čistá utierka
NÁPLŇ: balíček (10 g) instantnej želatíny., 1,5 dl citrónovej šťavy (z 3 – 4 citrónov)., 0,5 dl vody., 125 g jemného kryštálového cukru., 250 g šľahačky
Vajíčka rozklepneme a bielky oddelíme od žĺtkov. Bielky natuho vyšľaháme, potom všľaháme 75 g kryštálového cukru a vanilkový cukor, vmiešame žĺtky. Zmiešame múku s maizenou, preosejeme a vmiešame do vajíčkovej peny. Plech vymastíme, vyložíme papierom a rozotrieme cesto. Vložíme do rúry rozohriatej na 200 stupňov C a pečieme 8 – 10 minút. Utierku trochu posypeme jemným kryštálovým cukrom a upečený plát na ňu vyklopíme papierom hore. Papier trochu pretrieme studenou vodou, hneď ho z cesta stiahneme, plát spolu s utierkou zrolujeme a necháme vychladnúť. Citrónovú šťavu a 0,5 dl teplej vody zmiešame, vsypeme 125 g cukru a miešame, pokým sa nerozpustí. Do vlažného (asi 40 stupňov C teplého) sirupu vsypeme za stáleho miešania želatínu a odložíme do chladničky dobre vychladnúť. Šľahačku natuho vyšľaháme a metličkou vmiešame do tuhnúcej želatíny. Asi 4 PL dáme do vrecúška na zdobenie. Piškótový plát rozvinieme, potrieme náplňou a zrolujeme. Roládu posypeme práškovým cukrom, pokrájame a ozdobíme striekanými ružičkami a rezančekmi citrónovej kôry.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára