18. januára 2019

Čokoládová torta na bielo

100 g masla., 6 vajec., 180 g práškového cukru., 150 g preosiatej polohrubej múky., trocha prášku do pečiva
ANGLICKÝ MASLOVÝ KRÉM S BIELOU ČOKOLÁDOU: 250 ml šľahačky., 200 g bielej čokolády., vanilínový cukor., 6 žĺtkov., 100 g práškového cukru., 300 g masla
ZDOBENIE: čierna čokoláda alebo farebná poleva., marcipánové ozdoby
Klasickú domácu tortovú formu potrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Maslo necháme roztopiť, oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme preosiaty práškový cukor a vymiešame na hustý krém (dá sa kvôli lepšiemu výsledku miešať aj nad parou, vo vodnom kúpeli). Ak je krém hustý a sú v ňom bubliny, pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva, roztopené maslo a po častiach aj pevné ušľahaný sneh z bielkov. Premiešame a vložíme do pripravenej formy. Povrch uhladíme, lebo cesto má tendenciu sa kopcovito dvíhať. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov C zhruba 30 až 35 minút. Vyberieme z rúry a uvoľníme nožom z formy popri okrajoch. Položíme na vzdušné rovné miesto, napr. perforovanú podložku, a necháme vychladnúť asi hodinu. Šľahačku a vanilínový cukor zohrejeme, aby sa cukor rozpustil, potom pridáme bielu čokoládu a miešame, kým sa neroztopí. Žĺtky s cukrom vyšľaháme na hustý krém, a keď je dostatočne spenený, pomaly prilievame zohriatu šľahačku s vanilínovým cukrom. Celý krém ďalej šľaháme až do zhustnutia nad parou. Hotový hustý krém prelisujeme cez sitko a necháme vychladnúť. Maslo šľaháme kuchynským hnetačom veľkou rýchlosťou asi 15 minút, kým nie je biele a spenené. Vychladnutý šľahačkový krém s čokoládou postupne pridávame do masla počas šľahania. Vychladnutý piškótový korpus pozdĺžne prekrojíme na polovice, naplníme krémom a spojíme. Potrieme krémom aj vrch a boky a necháme v chladničke stuhnúť. Potom tortu prekryjeme vyvaľkanou marcipánovou hmotou. Ozdobíme bielou a čiernou čokoládou a figúrkami s veľkonočnými motívmi, ktoré sme si predtým vytvorili z marcipánu.
Aby sa nám pečenie podarilo, všetky prísady by mali mať izbovú teplotu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára