12. januára 2019

Maková torta s jablčnou náplňou

160 g hladkej múky., 4 – 5 PL mletého maku., kypriaci prášok do pečiva., 100 ml mlieka., 100 ml oleja., 4 vajcia., vanilínový cukor., 150 g práškového cukru
PLNKA: 4 – 5 olúpaných jabĺk., 2 škoricové cukry., šťava z ½ citróna 100 g kandizovaných čerešní., želatína v plátkoch., 3 PL rumu., 250 ml smotany na šľahanie
OZDOBENIE: trochu práškového cukru., niekoľko kúskov nakrájaného jablka poprípade niekoľko marhuľových lístkov
Múku premiešame s mletým makom a kypriacim práškom. Do nádoby odmeriame olej a mlieko. Vajcia, vanilínový cukor a práškový cukor ušľaháme šľahačom na penu. V dvoch fázach a striedavo do vyšľahanej peny zapracujeme tekutinu a sypkú zmes. Cesto nalejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie a uhladíme. Pečieme v predhriatej rúre. Korpus necháme vychladnúť, stiahneme papier na pečenie a rozrežeme na dva pláty. Na prípravu náplne lyžicou premiešame nahrubo nastrúhané jablká so škoricovým cukrom, citrónovou šťavou a na menšie kúsky nakrájanými kandizovanými čerešňami. Želatínu namočíme podľa návodu, jemne z nej vytlačíme vodu a rozpustíme v rume. Šľahačom ušľaháme smotanu a 2 – 3 PL odložíme do cukrárskeho vrecka a ponecháme si ju na ozdobenie. 2 – 3 PL šľahačky vmiešame do rozpustenej želatíny a pridáme k jablčnej náplni. Vmiešame zvyšok šľahačky. Plát korpusu položíme na podnos s okrajom a priložíme okraj formy, rovnomerne natrieme náplňou a zakryjeme druhým plátom. Tortu necháme, najlepšie cez noc, v chlade. Pred servírovaním posypem práškovým cukrom , ozdobíme šľahačkou, plátkami jabĺk a marhuľovými lístkami.
Korpus je možno upiecť deň vopred. Čas pečenia 35 – 45 minút. Elektrická rúra 180 stupňov C, plynová rúra 2 – 3 stupeň, teplovzdušná rúra 160 stupňov C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára