12. januára 2019

Marhuľová torta

100 g múky., 30 g cukru., štipka soli., 40 g masla., žĺtok., PL kyslej smotany., papier a suchý hrach na pečenie naslepo
OBLOŽENIE: 300 g čerstvých prípadne zaváraných marhúľ., PL cukru., 450 g marcipánovej hmoty., PL marhuľového džemu., 40 g mandľových lupienkov., ½ vrecúška práškovej tortovej polevy., PL pomarančového likéru (alebo marhuľovej šťavy)
Z múky, cukru, soli, masla, žĺtka a kyslej smotany vymiesime tuhé cesto, najprv hákmi ručného mixéra a potom rukami. Z cesta urobíme guľu, zabalíme ju do fólie a 30 minút necháme odpočívať v chlade. Formu vymastíme a rúru vyhrejeme na 220 stupňov. Cesto rozvaľkáme a vystelieme ním dno a okraj formy. Dno cesta popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme hrachom. Naslepo pečieme 15 až 20 minút. Papier aj hrach odstránime a tortový korpus necháme vychladnúť vo forme. Medzitým vykôstkujeme marhule, zasypeme ich cukrom, zalejeme troškou vody a varíme 2 až 3 minúty. Necháme ich vychladnúť a odkvapkať, šťavu odložíme. Do misy dáme marcipán a marhuľový džem. Pridáme polovicu mandľových lupienkov a všetko zmiesime n pastu. Zvyšok lupienkov opražíme na suchej panvici. Marhule poukladáme na dno torty. Odmeriame 1/8 marhuľovej šťavy. Do hrnca dáme práškovú polevu, šťavu a likér, uvedieme do varu a nalejeme na ovocie. Okraj torty posypeme mandľovými lupienkami a nakrájame na 8 kusov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára