12. januára 2019

Makové špirálky

250 g hladkej múky., ½ bal. Kypriaceho prášku do pečiva., 200 g zmäknutého masla., 250 g odtučneného tvarohu., žĺtok., 50 g práškového cukru., štipka soli., bal. vanilínového cukru., štipka citrónovej kôry
MAKOVÁ PLNKA: ½ l mlieka., trochu škorice., 80 g práškového cukru., PL rumu., 50 g hrozienok., 200 g mletého maku
POSYPANIE A OZDOBENIE: práškový cukor., rozpolené kandizované višne
Múku s kypriacim práškom zmiešame a preosejeme na dosku. Pridáme ostatné prísady na cesto a všetko ručne spracujeme na vláčne cesto. Ak sa cesto lepí, dosku posypeme hladkou múkou. Pripravené cesto necháme odležať v chlade asi hodinu.
Príprava plnky: Na miernom plameni povaríme mlieko so škoricou,cukrom, rumom a hrozienkami. Pridáme mak a krátko povaríme. Nádobu s náplňou odložíme z platne a necháme vychladnúť.
Z cesta vyvaľkáme obdĺžnik hrubý cca 3 mm a potrieme vychladnutou plnkou. Cesto stočíme do rolády a dáme na hodinu stuhnúť do mrazničky. Z rolády krájame 1,5 cm hrubé kolieska, ktoré ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie. Dáme do spodnej polovice predhriatej rúry piecť. Ešte teplé koláčiky posypeme cukrom a stred ozdobíme kandizovanými višňami. Po vychladnutí servírujeme.
Teploty pečenia: elektrická rúra 200º C; plynová rúra 4 stupeň; teplovzdušná 180º C; čas pečenia cca 25 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára