12. januára 2019

Celozrnné žemličky

200 g hladkej múky., 200 g celozrnnej múky., bal. droždia., PL tekutého medu., 2 KL soli., 8 PL olivového oleja., 240 – 250 ml vlažnej vody
POTRETIE: trochu vody
POSÝPANIE: slnečnicové semienka., mak., sezam
Do misy dáme suroviny potrebné na prípravu cesta. Vareškou vypraujeme tuhšie cesto,ktoré poprášime hladkou múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi 60 minút nakysnúť. Nakysnuté cesto môžeme vyvaľkať na placku asi 5 mm hrubú a vykrajovať formičkami rôzne tvary, alebo môžeme z valčekov (asi 8 cm dlhých a 2 cm širokých) splietať vrkoče ako žemle a pod. Kúsky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút nakysnúť. Potom potrieme vodou a posypeme semiačkami. Dáme piecť.
Teploty pečenia: elektrická rúra 200º C; plynová rúra 4 stupeň; teplovzdušná rúra 180º C; čas pečenia cca 20 – 25 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára