12. januára 2019

Gaštanová torta

5 vajec., 5 PL práškového cukru., 3 PL oleja., 3 PL horúcej vody., 5 PL polohrubej múky., mletá škorica., KL prášku do pečiva., ½ KL mletej škorice., tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy., džem
Plnka: 500 g jedlých gaštanov., 150 g práškového cukru., 250 g masla., PL kakaa., PL džemu., 2 dl šľahačky., PL želatíny., 3 PL rumu
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny. Za stáleho miešania pridáme striedavo olej, vodu, preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva a škoricou. Cesto vylejeme do vymastnenej a múkou vysypanej tortovej formy a v stredne vyhriatej rúre upečieme. Vychladený korpus vyklopíme a prekrojíme na dve časti. Jednu časť natrieme džemom, naň natrieme polovicu plnky, prikryjeme druhou časťou korpusu, znova natrieme džemom a plnkou, ozdobíme šľahačkou a necháme stuhnúť.
Plnka: Gaštany uvaríme, ošúpeme a pomelieme na mäsovom mlynčeku. Cukor vymiešame s maslom do peny, pridáme kakao, džem, rum, premiešame s gaštanmi a ručným šľahačom vyšľaháme. V šľahačke necháme napučať želatínu, potom dohusta vyšľaháme, časť necháme na zdobenie a zvyšok zľahka zmiešame s gaštanovou zmesou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára