12. januára 2019

Hruškoví ježkovia

300 g mrazeného lístkového cesta., 3 hrušky alebo jablká., ½ l bieleho vína., ½ l vody., 100 g kryštálového cukru., šťavu z jedného citróna., trocha škorice., zopár voňavých klinčekov
VANILKOVÁ OMÁČKA: 1/8 l mlieka., PL pudingového prášku s vanilkovou príchuťou., trochu vanilkového cukru., žĺtok., 2 štamperlíky rumu., 100 g marhuľového džemu., 40 g mandlí alebo orechov., žĺtok na potretie
Cesto necháme rozmraziť, rúru predhrejeme na 200º C, plynová stupeň 3 – 4. Ovocie umyjeme, ošúpeme, prerežeme napoly a vyberieme jadrovník. Do hrnca dáme víno, vodu, cukor, citrónovú šťavu, kúsok škorice, voňavé klinčeky, vložíme ovocie, necháme zovrieť, chvíľu ešte povaríme, necháme odstáť v náleve, nakoniec polovice vyberieme a odkvapkáme na site. Dve polievkové lyžice mlieka zmiešame s pudingovým práškom, zvyšné mlieko necháme zovrieť s vanilkovým cukrom, vlejeme rozmiešaný prášok, necháme prevrieť, odstavíme a do horúceho pudingu vmiešame žĺtok a štamperlík rumu. Omáčka musí vychladnúť. Cesto rozvaľkáme na slabo pomúčenej doske a nožom vykrojíme slzičky o centimeter väčšie ako polovice ovocia. Vanilkovú omáčku dáme na cesto, položíme naň ovocie, kraje potrieme žĺtkom, do ovocia zapichneme kúsky mandlí alebo orechov, vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi tridsať minút. Marhuľový džem v malom hrnci rozriedime zvyšným rumom, za stáleho miešania necháme raz prevrieť a potrieme ešte horúcich ježkov. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára