18. januára 2019

Jarná torta

150 g mäkkého masla alebo margarínu., 220 g práškového cukru., vanilínový cukor., 5 vajec., 350 g polohrubej múky., nastrúhaná kôra z malého umytého citróna., 3 zarovnané KL kypriaceho prášku do pečiva., 200 ml mlieka., 2 PL rumu
PLNKA: 500 g nehrudkujúceho tvarohu., 2 PL citrónovej šťavy., 30 g práškového cukru., vanilínový cukor., 500 ml smotany na šľahanie., 2 Smeta-fixy
POTRENIE: 4 – 5 PL marmelády
OZDOBENIE: KL kakaa., 1 – 2 KL práškového cukru
Na prípravu cesta ušľaháme šľahačom penu z masla alebo margarínu, cukru a vanilínového cukru. Za stáleho miešania pridávame po jednom vajcia. Každé vyšľahávame asi 30 sekúnd. Múku zmiešame s citrónovou kôrou a kypriacim práškom. Do mlieka pridáme rum. Do našľahanej hmoty striedavo, v dvoch fázach, zapracujeme pripravenú múku a mlieko (na 1. stupni šľahača). Hladké cesto vlejeme do tortovej formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie. Uhladíme a pečieme v rozohriatej rúre. Upečený korpus necháme 10 minút vychladnúť, nožom oddelíme korpus od okraja formy a necháme úplne vychladnúť. Na prípravu plnky všľaháme šľahačom tvaroh s citrónovou šťavou, cukrom a vanilínovým cukrom. Smotanu šľaháme šľahačom so Smeta-fixom a pozvoľne po častiach zapracujeme do tvarohovej hmoty (na 1. stupni šľahača). Z korpusu odstránime papier na pečenie a korpus rozrežeme na tri časti. Spodnú časť položíme na podnos, natrieme marmeládou a 1/3 plnky. Priložíme druhý diel korpusu a postup opakujeme. Zakryjeme tretím dielom, hornú časť potrieme zvyškom marmelády a plnky. Rovnako tak potrieme boky torty a posypeme ich pistáciami. Kakao zmiešame s práškovým cukrom. Z papiera vystrihneme šablóny a rovnomerne ich umiestnime na tortu. Cez sitko posypeme kakaom zmiešaným s cukrom a šablóny opatrne odstránime. Tortu uchovávame v chlade.
Čas pečenia: 35 – 45 minút. Elektrická rúra: 180 stupňov C, plynová rúra: 2 – 3 stupeň, teplovzdušná rúra: 160 stupňov C.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára