12. januára 2019

Pomarančové kvietky

500 g hladkej múky., kypriaci prášok do pečiva., 150 g práškového cukru., vanilínový cukor., štipka soli., nastrúhaná kôra z citróna., 4 žĺtky., 250 g mäkkého masla alebo margarínu., 100 ml pomarančovej šťavy
POTRETIE: 2 polevy svetlé
OZDOBENIE: poleva tmavá
Na dosku dáme múku, kypriaci prášok, práškový cukor, vanilínový cukor, soľ, citrónovú kôru a pomocou noža premiešame. Vytvoríme jamku, do ktorej pridáme žĺtky. Kúsky masla alebo margarínu uložíme okolo jamky, prilievame pomarančovú šťavu a postupne nožom spracovávame. Z čiastočne spojených surovín na pomúčenej doske ručne vypracujem cesto, ktoré odložíme na 1 – 2 hodiny do chladničky. Na pomúčenej doske cesto po častiach vyvaľkáme asi na 4 mm hrubý plát, z ktorého vykrajovačkou (asi 5 cm v priemere)vykrajujeme kvietky. Pečieme v predhriatej rúre na plechu vyloženom papierom na pečenie. Upečené kvietky necháme na papieri vychladnúť. Obsah vrecka svetlej polevy vložíme do misky. Misku vložíme do vodného kúpeľa s horúcou vodou a polevu necháme rozpustiť. Kvietky namáčame do polevy z jednej strany, necháme odkvapkať a položíme na papier (polevu môžeme tiež natierať pierkom). Tmavú polevu pripravíme podľa návodu na obale, odstrihneme veľmi malý rožtek a rýchlymi ťahmi nastriekame kvietok. Necháme polevu stuhnúť a okamžite servírujeme alebo uložíme do dózy.
Teplota a doba pečenia: elektrická rúra 180º C; plynová rúra stupeň 3; teplovzdušná rúra 160º C; doba pečenia cca 13 – 15 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára