12. januára 2019

Špirálová torta s vínom

Spodok: 100 g polohrubej múky., 75 g masla., 40 g cukru., bielko
Cesto: 150 g polohrubej múky., 150 g cukru., 5 vajec., štipka soli
Masa: ½ pohára cukru., 300 ml smotany (33%)., 10 g želatíny
K tomu: 150 g džemu., 125 ml polosladkého vína., 200 g malín., 150 ml smotany (33%)., 100 g ľubovoľného ., jahodová želatína., PL mandľových plátkov., 3 KL cukru., papier na pečenie
Spodok: Zložky zmiešať, zamiesiť cesto a dať vychladnúť. Cesto rozvaľkať na veľkosť formy. Piecť asi 5 – 10 minút pri teplote 200 – 220 stupňov C.Cesto: Bielka oddeliť od žĺtkov. Bielka vyšľahať so soľou na uhú penu, postupne pridávať cukor a šľahať do ustálenia peny. Postupne pridať žĺtky a vyšľahať. Do vajíčkovej masy jemne vmiešať múku. Cesto dať do papierom vyloženej formy. Piecť asi 15 – 25 minút. Pri teplote 160 – 180 stupňov C a nechať vychladnúť.
Masa: Želatínu namočiť v 75 ml studenej, prevarenej vody. Smotanu vyšľahať s cukrom. Pridať prihriatu, rozpustenú želatínu a dôkladne vymiešať.
Špirálová torta s vínom: Cesto pokropiť vínom, natrieť džemom a masou, prekrojiť na 4 rovnaké pásiky súbežne po dlhších stranách obdĺžnika. Pásiky spojiť kratšími bokmi, zrolovať a uložiť do formy na ceste. Vrch zarovnať. Nechať vychladnúť. Želatínu pripraviť podľa návodu na balení a nechať vychladnúť. Maliny rozložiť na ceste, zaliať želatínou a dať stuhnúť do chladničky. Smotanu vyšľahať s cukrom. Vyzdobiť šľahačkou, ovocím a mandľovými plátkami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára