12. januára 2019

Zelená torta

7 vajec., 70 g práškového cukru., 70 g čokolády alebo kakaa., 70 g lieskových orieškov., 100 g hrubej múky., 1 – 2 PL instantnej kávy
PLNKA: ½ pudingového prášku zlatý klas alebo mliečného pudingu., 200 – 250 g kryštálového cukru., 1 ½ dl mlieka., 1 – 2 vanilkové cukry. 50 g stuženého tuku (Iva)., 3 – 4 PL instantnej kávy., 250 g masla., vajce
Žĺtky vyšľaháme s cukrom a instantnou kávou, pridáme zmäknutú čokoládu, pomleté lieskovce, múku a dobre vymiešame. Potom pridáme tuhý sneh zo 7 bielkov. Pečieme v dobre vyhriatej rúre vo vymastenom a múkou vysypanom podlhovastom plechu. Po vložení múčnika hneď prívod tepla znížime na 100 – 70 stupňov C.
Na teflonovej panvici skaramelizujeme cukor až do spenenia a hneď zalejeme 2 – 3 polievkovými lyžicami vody. Miešame, kým sa karamel nerozpustí. V inej rajnici rozmiešame kávu, pudingový prášok a vanilkový cukor. V mlieku za stáleho miešania zahrievame a pridáme Ivu – spolu uvaríme do zhustnutia. Počas chladnutia (občas premiešame) maslo vyšľaháme. Tortu rozrežeme, naplníme plnkou a na povrch a po obvode torty natrieme krém. Schladenú vyšľahanú šľahačku s tužidlom zafarbíme 3 – 4 kvapkami potravinárského farbiva a šľahačkou ešte upravíme povrch torty. Nakoniec ozdobíme aranžovaním živých kvetov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára