15. januára 2019

Zopár rád na prípravu rýb

Čerstvé ryby sú vždy lepšie ako mrazené. Morské ryby majú menej rybacieho pachu ako sladkovodné. Najchutnejší je kapor je tak okolo troch kilogramov. Väčšie ryby majú viac podkožného tuku, ktorý vylučuje arómu. Ak vám kapor „nevonia“stiahnite ho z kože. Vôňu rybaciny pomôžu potlačiť cesnak, ocot alebo biele víno. Pri rybách platí menej je viac. Kuchári si väčšinou vystačia iba s minimom korenín, soľou, čiernym korením, rascou a cesnakom. Pri príprave používajte olivový olej, ktorý má príjemnú arómu. Maslo neznesie vysokú teplotu pri príprave a pripaľuje sa. Maslo sa k rybe, ktorá s pečie na oleji, pridáva až nakoniec.
Aby ryba nesmrdela
Čerstvé ryby tepelne spracujte ešte v ten deň, keď ste ich kúpili. Morské ryby zbavíte nepríjemného zápachu, ak ich namočíte na 30 minút do mlieka a pridáte trochu korenia. Ak rozmrazujete rybie kocky, pokvapkajte ich citrónovou šťavou alebo octom, okoreňte a nechajte 15 až 30 minút odležať. Najvhodnejším korením na ryby je bazalka, tymian, šalvia a estragón.
Ako zbaviť rybu šupín!
Ak sa vám vykostenie ryby v surovom stave zdá ťažké, môžete ju piecť aj celú, ale potom na menšom ohni a dlhšie. Vykosťovanie je omnoho jednoduchšie, keď je ryba hotová, pretože je mäkká a koža sa dá ľahko prekrojiť. Ak chcete očistiť pstruha od šupín, urobte tak pod tečúcou vodu a smerom od chvosta k hlave.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára