18. januára 2019

Zajačiky a kuriatka-veĺkonočný recept

250 g hladka múka., 250 g polohrubej múky., droždie., 125 g cukru., vanilínový cukor., nastrúhaná kôra z omytého citróna., štipka soli., 75 g rozpusteného, vlažného masla., 300 ml vlažného mlieka
POTRETIE: rozšľahané vajce
OZDOBENIE: práškový cukor., citrónová šťava podľa potreby
Na prípravu cesta si pripravíme do misy postupne všetky suroviny a vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí na stenu misy (ak je príliš tuhé, pridáme trochu mlieka, ak je riedke pridáme 1 – 2 PL múky). Posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste riadne nakysnúť. Odkrojíme kus cesta a na pomúčenej kuchynskej pracovnej ploche prepracujeme. Po častiach vyvaľkáme pláty, z ktorých vykrajujeme asi 14 – 18 cm veľkými formičkami zvieratká – zajačiky, sliepočky a pod. Pomocou noža ukladáme vzdialene od seba na vymastený plech (alebo vyložený papierom na pečenie) a necháme ešte 15 – 20 minút nakysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom a dáme piecť do predhriatej rúry. Po vychladnutí ozdobíme. Na ozdobenie dáme do misky 3 – 4 PL práškového cukru a pridáme toľko citrónovej šťavy, aby vznikla hustá poleva, ktorú dáme do igelitového vrecúška. Odstrihneme malý rožtek a zvieratká polevou ozdobíme. Polevu necháme zaschnúť. Prúžok papiera zubato nastriháme, položíme na hornú časť zvieratiek a pocukrujeme ich práškovým cukrom, aby nám vznikla „trávička“. Uchovávame zakryté.
Doba pečenia cca 20 minút. Elektrická rúra 180 -190 stupňov C, teplovzdušná rúra 160 – 180 stupňov C, plynová rúra stupeň 3–4.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára