19. januára 2019

Veľkonočné plnené vajcia

Šibačov na Veľkú noc určite poteší mal pohostenie a ani v ňom by nemali chýbať jedlá z vajíčok- slávnostne ozdobené alebo aspoň trochu ozvláštnené. Môžu byť uložené na mise so šalátom alebo tie plnené i samostatne na tanierikoch.
Na štyri plnené vajcia spotrebujeme približne 150 až 200 g plnky. Plnka môže byť rôzna a aj dozdobenie vajíčka môže byť rozličné. Väčšinou vajíčka zdobíme zeleninovou vňaťou, maličkým kôpkami pochutín (kaviár, kečup, horčica, hustejší dresing, šľahačka a pod.) alebo kúskami farebnej zeleniny – najlepšie vyniknú, keď zo zeleniny urobíme rezy vlnitým nožom alebo ozdobnými vykrajovačkami. Plnky s hrubšou štruktúrou ukladáme lyžičkou, jemné a hladké plnky striekame do pripravených vaječných bielkov ozdobnou cukrárskou rúrkou.
Natvrdo uvarené a škrupiny zbavené vajcia rozkrojíme po dĺžke na dve polovice a žĺtky vyberieme. Tie potom pridáme do plnky, alebo ich využijeme na iné účely. Jamku po žĺtku vyplníme plnkou, z ktorej ešte urobíme aj kopček na celej reznej ploche „polovajíčka“.
Plnky trochu inak
Okrem klasických plniek môžeme použiť aj nezvyčajnejšie kombinácie, pretože práve pri ich výrobe naozaj môžeme popustiť uzdu fantázii.
Žihľavová plnka
Žĺtky vymiešame s čiernym korením a nadrobno nakrájanou petržlenovou vňaťou. 500 g mladej žihľavy podusíme, precedíme a rozsekáme na drobno. Vychladnutú žihľavu zmiešame s dvomi lyžicami masla a pridáme upravené žĺtky.
Maslovo bryndzová pena
50 g masla dobre vymiešame so 4 uvarenými žĺtkami a soľou a primiešame 100 g bryndze. Dochucovať môžeme aj posekanou zelenou cibuľkou, pažítkou, kôprovou či petržlenovou vňaťou, alebo exotickejšie pôsobiacimi vňaťami mäty, šalvie, resp. jemne nastrúhaným chrenom alebo ďumbierom.
Zázvorová plnka
Žĺtky vidličkou rozotrieme s lyžicou masla, pridáme soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu a 2 lyžice najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru.
Bazalková plnka
Žĺtky zmiešame s bazalkovou pastou (pestom) a horčicou v pomere 1:1:1 a pridáme cibuľku, ktorú sme do sklovita opražili na masle. Podľa chuti prisolíme.
Plnka z krabích tyčiniek
Žĺtky dôkladne rozmiešame, spojíme ich majonézou (pl) a zľahka vmiešame 8 najemno rozsekaných krabích tyčiniek, ktoré pokvapkáme citrónovou šťavou. Môžeme použiť aj ľubovoľnú uvarenú rybu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára