1,5 kg bravčového pliecka., 25 g rýchlosoli., 250 až 300 ml vody., 5 zrniek celého čierneho korenia., nádoby (lis) na výrobu šunky., vrecko na tlačenku
Umyté mäso pokrájame na menšie kusy, vložíme do väčšej nádoby, posypeme rýchlosoľou, pridáme vodu a premiešame. Odporúčame mäso premiesiť rukou, aby zmes bola kompaktná. Uložíme do chladničky na 2 hodiny. Znova premiešame a natlačíme do lisu na šunku alebo do vrecka na tlačenku. Mäso natlačíme tak, aby sme vytlačili všetok vzduch. V prípade, že šunku pripravíme v lise, lis uzavrieme, vložíme do väčšieho množstva vody a mierne varíme 2 až 3 hodiny. Ak robíme šunku vo vrecku na tlačenku, konce dobre zviažeme a takisto varíme 2 až 3 hodiny miernym varom. Uvarenú šunku necháme vychladiť, v prípade varenia vo vrecku ju zaťažíme.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára