19. januára 2019

Slané šatôčky

CESTO I.: 900 g polohrubej múky., 40 g droždia., 2,5 dl mlieka., vajíčko., 2 žĺtky (1 žĺtok je na potieranie)., 100 g v šupke uvarených zemiakov., KL soli., ½ KL cukru
CESTO II.: 250 g tuku Palmarin., 100 g hladkej múky
PLNKA: 500 g prerasteného bôčika., veľká cibuľa., 100 g v šupke uvarených zemiakov., olej., biele a čierne mleté korenie
Cesto I.: Z trošky mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Do múky dáme vykysnutý kvások, vajce, žĺtok, postrúhané zemiaky, soľ a zvyšné mlieko. Vareškou vypracujeme cesto. Keď sa už nelepí na nádobu, troch ho pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Cesto II.: Vypracujeme z tuku a múky a dáme do chladničky odpočinúť.
Vykysnuté cesto premiesime, rozvaľkáme na štvorec, do stredu položíme druhé cesto, okraje preložíme na vrch a pritlačíme. Zľahka rozvaľkáme, opäť zložíme a necháme 20 minút odpočívať. Potom rozvaľkáme na hrúbku cm, pokrájame na štvorce, do stredu dáme plnku, uhlopriečne preložíme a okraje cesta vidličkou zatlačíme. Šatôčky poukladáme na vymastený a múkou vysypaný plech, potrieme žĺtkom a vo vopred vyhriatej rúre upečieme.
Plnka: Mäso umyjeme, pokrájame na väčšie kocky, osolíme a zomelieme. Cibuľu očistíme, nadrobno pokrájame, zemiaky postrúhame. Mäso na rozohriatom oleji opražíme, pridáme cibuľu, podľa chuti korenie a soľ., chvíľu popražíme. Necháme vychladnúť a potom vmiešame postrúhané zemiaky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára