18. januára 2019

Veľkonočná bábovka

450 g hladkej múky., droždie., štipka soli., 50 g práškového cukru., bal. vanilínového cukru., strúhaná citrónová kôra., vajce., 30 g rozpusteného masla., 250 ml vlažného mlieka
PLNKA: 200 g lekváru., 50 g hrozienok namočených v rume., štipka škorice
POTRETIE: trochu medu
Do misy preosejeme múku a pridáme droždie, soľ, práškový cukor, strúhanú kôru z citróna, vajce rozpustené maslo a vlažné mlieko. Všetko dôkladne premiešame a ručne spracujeme na hladké cesto tak, aby sa nelepilo na steny nádoby (ak je cesto príliš tuhé, pridáme trochu vlažného mlieka). Posypeme múkou a prikryté necháme na teplom mieste vykysnúť podľa potreby 60 – 90 minút. Lekvár, hrozienka s rumom a škoricou premiešame tak, aby sa náplň dala rozotierať (ak je lekvár prihustý, pridáme ešte 1 – 2 polievkové lyžice vody). Cesto po vykysnutí ešte raz premiešame a preložíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme z neho 1,5 cm hrubý obdĺžnikový plát (cca 30 x 40 cm). Cesto natrieme náplňou tak, aby nám po obvode ostal malý kúsok cesta. Cesto zrolujeme a spojíme tak, aby vznikol veniec. Veniec preložíme do vopred vymazanej a vysypanej bábovkovej formy. Ponecháme ešte ½ hodiny na teplom mieste a potom vložíme do spodnej polovice predhriatej rúry. Po upečení veniec vyklopíme z formy a ešte teplý potrieme medom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára