19. januára 2019

Kurča s hubovou plnkou

1500 g kurča., soľ., 200 g hlivy ustricovej (alebo 40 – 50 g sušených húb), 3 vajcia., cibuľa., kytička petržlenovej vňate, 40 g mala., asi 1,5 dl mlieka., mleté čierne korenie., 2,5 dl bieleho vína., kocka masoxu rozpustená v 2 dl vody., pár kvapiek worcesterskej omáčky
Očistenú cibuľu nadrobno pokrájame a popražíme na masle. Pridáme očistnú a na rezančeky pokrájanú hlivu, podusíme, aby sa voda odparila, osolíme a odstavíme z ohňa. Ak použijeme sušené huby, najskôr ich asi na 30 minút (môžeme i dlhšie) namočíme, povaríme, keď vychladnú, pokrájame na drobné kúsky a zmiešame s opraženou cibuľkou. Rožky pokrájame na kúsky, pokropíme mliekom. Petržlen najemno nasekáme. Vajíčka rozklepneme a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Rožky, huby s cibuľkou, petržlen a žĺtky zmiešame, dochutíme čiernym korením a miešame tuhý sneh. Umyté kurča osušíme, jemne posolíme, naplníme plnkou a zašijeme. Vložíme do pekáča s vrchnákom, podlejeme polovicou masoxu s niekoľkými kvapkami worcesterskej omáčky a trochou vína, prikryjeme a dáme piecť. Za občasného polievania zvyšným masoxom a vínom upečieme do zlatista. Podávame s ryžou a s broskyňovým kompótom alebo so zemiakovým pyré a zeleninou.
Šunková pena
Dva diely šunky 2x pomelieme, pridáme diel masla alebo margarínu Veto a dobre vyšľaháme. Dáme do chladničky stuhnúť a potom použijeme na zdobenie. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára