3 vajcia., 2 PL Helie., 100 g práškového cukru., vanilkový cukor., štipka soli., KL prášku do pečiva., 300 g mrkvy., 200 g mletých lieskových orieškov., 60 g vanilkového pudingu., pohár marhuľového kompótu (850 ml)., 4 PL pomarančovej šťavy., 400 g jemného tvarohu., postrúhaná kôra z pomaranča a citróna., 4 PL citrónovej šťavy., 100 g práškového cukru., 250 ml šľahačky., vanilkový cukor., 20 g mletých pistácií., 150 g marcipánovej hmoty., čokoládová poleva
Žĺtky, Heliu, 50 g cukru a vanilkový cukor ručným šľahačom vymiešame dopenista. Bielky so štipkou soli a zvyškom cukru dotuha vyšľaháme. Mrkvu najemno postrúhame a necháme na doske preschnúť. Spolu s mletými orieškami, práškom do pečiva a 30 g pudingového prášku zľahka vmiešame do žĺtkového základu. Nakoniec zľahka primiešame tuhý sneh. Cesto rozotrieme do tortovej formy, pečieme asi 25 minút. Marhule scedíme a pokrájame na drobné kocôčky. 250 ml marhuľovej šťavy necháme zovrieť. Zvyšok pudingového prášku dohladka vymiešame s pomarančovou šťavou a vmiešame do vriacej šťavy. Krátko prevaríme, pridáme pokrájané marhule a necháme vychladnúť. Vychladnutý korpus vyklopíme a okraje zrežeme do tvaru vajca. Odkrojené konce dáme na plech a asi 10 minút opečieme v horúcej rúre. Potom rozdrvíme na omrvinky. Do tvarohu vmiešame postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, citrónovú šťavu a 100 g práškového cukru. Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom a stužovačom a primiešame k tvarohovej mase. Na korpus rozotrieme nie celkom po okraj marhuľovú hmotu. Tvarohovú plnku kopcovito navrstvíme na marhule tak, aby vznikol oblý tvar ako vajce. Vrch ozdobíme pásmi mletých pistácií a tortových omrvín. Medzi ne pokladieme zajačikov z marcipánovej hmoty a ozdobíme čokoládovou polevou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára