18. januára 2019

Veľkonočný semienkový zajačik

kg polohrubej múky., 60 g rastlinného masla., 20 g čerstvých kvasníc., lyžičku cukru., 250 ml vlažného mlieka., štipku soli., rôzne druhy semienok (makových, slnečnicových, tekvicových, sezamových).,
Čerstvé kvasnice spolu s cukrom najprv rozpustíme vo vlažnom mlieku a necháme 10 minút kysnúť. Potom zmiešame múku so štipkou soli, rastlinného masla a kvásku a zmes dôkladne vypracujeme na hladké cesto. Takto spracované cesto prikryjeme a necháme kysnúť, kým sa zdvojnásobí. Nakoniec z neho vytvarujeme zajaca, potrieme vaječným žĺtkom a ozdobíme rôznymi druhmi semien – od makových, ľanových, tekvicových, sezamových až po slnečnicové, alebo zajačika jednoducho posypeme kokosom. Keď sme s jeho úpravou hotoví, vložíme ho do rúry a pečieme pri teplote 175 stupňov asi 30 minút. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára