5 vajec., 7 PL práškového cukru., 7 PL múky (5 PL hladkej a 2 PL polohrubej múky)., 4 PL vody., 5 PL oleja., ½ balíčka prášku do pečiva
KRÉM: 70 g masla., 70 g hladkej múky., 5 dl mlieka., 180 g kryštálového cukru., 250 g masla., 100 g tuku., žĺtok., ½ balíčka instantného pudingu v prášku bez varenia s vanilkovou príchuťou., 150 g orechov alebo orieškov
POLEVA: tretina bielka., 50 g práškového cukru., 2 kvapky citrónovej šťavy
MARCIPÁN: 100 g sušeného mlieka., 200 g práškového cukru., 5 g stuženého pokrmového tuku., trochu vody – iba toľko., aby zmiešaním prísad vznikla tvárna masa na modelovanie., potravinárske bretónové farbivá
Do penista vyšľaháme 5 žĺtkov., 5 PL cukru a vodu. Pridáme múku s práškom do pečiva, premiešame, vmiešame olej a zľahka vmiešame tuhý sneh vyšľahaný z bielkov a 2 PL cukru. Tortovú formu vymastíme, vymúčime, vlejeme do nej cesto a pečieme asi 50 minút, pričom teplotu zvyšujeme od 125 o 180 stupňov C. Na krém urobíme kašu, 70 g masla a 70 g múky speníme, zalejeme mliekom zmiešaným so žĺtkom, pridáme cukor a varíme do zhustnutia. Kašu necháme vychladnúť prikrytú. Zmäknuté maslo, tuk a kašu vymiešame. Asi štvrtinu krému odložíme, do ostatného pridáme pudingový prášok a pomleté orechy a spolu vymiešame. Korpus dvakrát prerežeme a naplníme krémom. Z odloženého krému trochu necháme n ružičky, ostatný zafarbíme malinovou arómou a potrieme nim vrch a boky. Ak máme tortovú formu s dnom, na ktorom je plastický zajac, ktorý po upečení vystupuje z torty, tak krémom potrieme iba plochu okolo zajaca. Zajaca potrieme bielkovou polevou. Inak zajaca (podľa nákresu) vyrežeme z tenkého plátu marcipánu a položíme na tortu. Zvyšný marcipán zafarbíme: časť naružovo a časť nazeleno a vytvarujeme mašľu, lístky a stopky. Obrysy zajaca vyznačíme pomocou kornútika (alebo mikroténového vrecka) krémom prifarbeným kakaom. Zvyškom krému nastriekame ružičky a poukladáme marcipánové ozdoby. Ak nám marcipán zvýši, zabalíme ho do mikroténu a odložíme do chladničky, kde nám vydrží na neskoršie použitie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára