18. januára 2019

Veľkonočné slané pečivo

400 g hrubej múky., 250 ml mlieka., 40 g droždia., 20 g masla., vajce., lyžičku cukru., lyžičku soli., (na posypanie – sezam, mak, ľan, olúpané slnečnicové či tekvicové jadierka a pod.)
Pripravíme si kvások. Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor, rozdrobené droždie a necháme vykysnúť. Múku zmiešame so soľou. Kvások pridáme do múky spolu s rozpusteným maslom a vypracujeme hladké cesto, ktoré prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozdelíme na niekoľko častí, z každej ušúľame valček a upletieme rozmanité tvary. Prípadne zľahka rozvaľkáme na hrúbku asi 2,5 až 3 cm a vykrajovačkami povykrajujeme zajačiky, kuriatka a pod. Rozložíme na pomstený plech, potrieme vajcom rozšľahaným so soľou (prípadne posypeme semienkami) a pečieme v rúre vyhriatej na 180°C asi 20 minút. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára