19. januára 2019

Jahňacie pliecko s bylinkovou kôrkou, s kalerábom a šošovicou

1500 – 2000 g jahňacieho pliecka bez kosti., 4 strúčiky cesnaku., 4 PL jemne nasekaných byliniek (tymianu., majoránu., rozmarínu., petržlenovej vňate)., PL ostrej horčice., soľ., čerstvo natlčené čierne korenie., KL nastrúhanej citrónovej kôry., PL oleja., 1,5 dl bieleho vína., 300 g červenej alebo hnedej šošovice., 40 g masla., kocka zeleninového bujónu., 2 PL octu., 800 g kalerábu., citrónová šťava., pár lístkov mäty piepornej
Mäso umyjeme, podľa potreby odstránime prebytočný tuk. Cesnak prelisujeme, bylinky najemno pokrájame (alebo použijeme rozmrvené sušené bylinky) a zmiešame s horčicou, soľou, čiernym korením a citrónovou kôrou. Mäso potrieme bylinkovou kašičkou,vložíme do jenskej misy, podlejeme vínom a dobre uzavrieme vrchnákom (alebo mäso i s vínom uzavrieme do zapekacej fólie, z ktorej neunikajú pary). Pečieme pri teplote 170 stupňov C cca 90 minút. Medzitým si pripravíme prílohy. Šošovicu umyjeme, necháme stiecť, potom ju trochu opražíme na masle, podlejeme pol litrom zeleninového bujónu, ktorý sme pripravili z kocky a vody, pridáme čierne korenie a domäkka dusíme. Ku koncu pridáme ocot. Kaleráb ošúpeme, pokrájame na tenké plátky, dáme podusiť na kúsok masla, pridáme soľ, čierne korenie, citrónovú šťavu a trochu podlejeme vodou. Prikryté dusíme do zmäknutia. Upečené mäso vyberieme, výpek dochutíme soľou a čiernym korením. Mäso nakrájame na plátky, polejeme výpekom, ozdobíme lístkami mäty a servírujeme s kalerábom a šošovicou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára