18. januára 2019

Veľkonočný veniec-domáci recept

40 g droždia., ¼ l mlieka., 75 g cukru., 600 g polohrubej múky., 150 g roztopenej Hery., vajce., žĺtok., 4 – 6 zafarbených vajec., 30 g kryštálového cukru., 20 g mandlí nakrájaných na plátky
Droždie a vlažné mlieko zmiešame s trochou cukru a necháme nakysnúť. Múku, zvyšok cukru, Heru a vajce dáme do misy, pridáme kvások a vypracujeme hladké cesto. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 diely a upletieme z nich vrkoč, ktorý stočíme do venca. Položíme na plech vymastený Herou a vtlačíme zafarbené surové vajcia. Necháme ešte krátko nakysnúť a pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút. (elektrická rúra 200 stupňov C – 225 stupňov C, plyn stupeň 3 – 4 ). potom veniec potrieme žĺtkom rozšľahaným s trochou mlieka, posypeme kryštálovým cukrom a mandľami pečieme ešte 10 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára