18. januára 2019

Veľkonočný chlebík

550 g múky., 35 g droždia., PL cukru., 250 ml mlieka., 120 g hrozienok., 50 g pomarančovej nastrúhanej kôry., 50 g citrónovej šťavy., 50 g nadrobno posekaných mandlí., 1 – 2 KL rumu alebo pomarančovej šťavy., 200 g masla., 150 g cukru., ½ KL soli., vanilínový cukor., štipka šafránu, 8 vajcových bielkov., tuk na vymastenie formy
POLEVA: 150 g práškového cukru., 2 PL citrónovej šťavy
OZDOBENIE: 40 mandlí., 50 g kandizovaných (alebo kompótových) višní
Najprv si nachystáme kvások z vlažného mlieka, kvasníc, cukru a múky. Vlažné mlieko zmiešame s kvasnicami, cukrom, múkou a dáme na 10 až 15 minút na teplé miesto nakysnúť. Múku dáme do misy, v strede urobíme jamku. Do menšej misy vložíme hrozienka, pomarančovú kôru, citrónovú šťavu, posekané mandle, všetko zalejeme rumom a necháme odpočívať. Maslo vymiešame s cukrom, pridáme so, šafran a vanilínový cukor. Kvások zmiešame s múkou a necháme ešte 10 minút vykysnúť. Vajcové bielky vyšľaháme. Do masla postupne primiešavame vykysnuté cesto a vyšľahané bielky. Pridáme všetky prísady namočené v rume a cesto dáme na 30 minút na teplé miesto postáť. Medzitým vymastíme 3 menšie alebo 1 veľkú formu na pečenie a predhrejeme rúru. Cesto nalejeme do foriem a vložíme do predhriatej rúry (na 180 – 200 stupňov C, predhrievame 15 minút). Pečieme asi 50 minút na strednom stupni (160 stupňov C). upečené ešte necháme 30 minút vo forme vychladnúť. Cukor vymiešame s citrónovou šťavou a natrieme na vychladnutý chlebík. Ihneď zdobíme mandľami a višňami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára