18. januára 2019

Veľkonočný veniec s ozdobou

500 g polohrubej múky., 250 ml mlieka., 40 g kvasníc., 60 g kryštálového cukru., 2 vajíčka., 50 g masla., trochu soli.,
na ozdobenie – 5 až 7 vajec., 30 g mandľových lupienkov., 3 až 5 kraslíc.,
na potretie – 40 g práškového cukru., 50 g masla.,
V hrnčeku zmiešame vlažné mlieko, trochu múky, cukru a kvasníc. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnutý kvások so zvyšnou múkou, vajíčkami, roztopeným maslom a štipkou soli. Pripravené cesto opäť prikryjeme a odložíme na teplé miesto, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí. Vykysnuté cesto opäť premiesime, aby sme odstránili prípadné bubliny. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti, z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme 3 rovnako hrubé šúľky na doske poprepletáme ako vrkoč a konce spojíme. Uložíme na vymastený plech a necháme opäť 20 minút odležať. Koláč pred vložením do rúry potrieme zmesou pripravenou z masla a práškového cukru. Na záver ho posypeme mandľovými lupienkami a pečieme v rozohriatej rúre pri 190°C asi 35 až 40 minút. (Priehlbinky na vajcia môžeme urobiť aj do cesta). Po vychladnutí veniec uložíme na misu a do stredu umiestnime kraslice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára