18. januára 2019

Veľkonočný veniec aj pre začiatočníkov

500 g polohrubej múky., 250 ml mlieka., 40 g kvasníc., 60 g kryštálového cukru., 2 vajcia., 50 g masla., trocha soli., 40 g práškového cukru., 50 g masla., 30 g mandľových lupienkov
Najprv si všetky prísady v pokoji pripravíme na pracovnú plochu v presne požadovanom množstve podľa receptu. Aby sa nám pečenie naozaj podarilo, všetky prísady by mali mať izbovú teplotu. Múku so môžeme nahriať v miske nad parou.
V hrnčeku zmiešame vlažné mlieko., trochu múky., cukru a kvasnice. Necháme vykysnúť na teplom mieste. Vykysnutý kvások zmiešame so zvyšnou preosiatou múkou, vajcami, roztopeným maslom a štipkou soli.
Pripravené cesto opäť prikryjeme a odložíme na teplé miesto, až kým sa jeho objem nezdvojnásobí (asi 45 minút). Ak chceme, aby cesto vykyslo skôr, môžeme ho položiť do blízkosti vyhrievacieho telesa. Cesto najlepšie vykysne v miske „rýchlokyske“.
Vykysnuté cesto opäť premiesime, aby sme odstránili prípadné bubliny. Cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Z ktorých na pomúčenej doske vyvaľkáme 3 rovnako hrubé šúľky (50 až 70 cm dlhé).
Šúľky na pomúčenej doske pozapletáme (ako vrkoč) a konce spojíme. Uzol uložíme na vymastený plech a necháme opäť 20 minút odležať.
Koláč pred vložením do rúry potrieme zmesou pripravenou z masla a práškového cukru. Na záver ho posypeme mandľovými lupienkami a pečieme rozohriatej rúre pri 190 stupňov C asi 35 minút.
TIP: Na raňajky na Veľkonočný pondelok: Z cesta vytvoríme malé košíčky, upečieme a ešte do teplých vkladáme varené farebné vajíčka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára