19. januára 2019

Žemľový „SIREK“

500 g chudšieho bravčového mäsa., 4 žemle., 6 vajec., 20 g droždia., 3 PL hladkej múky., 80 g strúhanky., 50 g masti., 100 g údenej slaniny., mleté čierne korenie., soľ., petržlenová vňať
Mäso uvaríme a necháme vychladnúť. Do studeného vývaru namočíme žemle, vyžmýkame ich, premiešame s dobre rozšľahanými vajciami, pridáme v troche vývaru rozpustené droždie, soľ, korenie, nadrobno posekanú zelenú petržlenovú vňať, hladkú múku a časť strúhanky. Pekáčik alebo formu vytrieme masťou, posypeme strúhankou, naplníme dobre premiešanou masou a necháme vykysnúť. Údenú slaninu nakrájame na plátky a poukladáme na vrch. Pečieme v rúre dočervena. Špecialita sa podáva samostatne nastudeno s cviklou a chrenom alebo aj ako doplnok k šunke.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára