19. januára 2019

Slaninový pletenec

2 -3 pl oleja., 200 g prerastenej anglickej slaniny., 450 g hladkej múky., droždie., 1 ½ kl soli., trocha cukru., 150 ml vlažného bieleho vína., 150 ml vlažného mlieka
Na oleji vyškvaríme slaninu nakrájanú na kocôčky a necháme vychladnúť. Do misky dáme múku, droždie, soľ, cukor a premiešame. Pridáme slaninu spolu s vyškvareným tukom, víno a 150 ml mlieka. Vypracujeme cesto, ktoré sa nelepí. Ak je príliš tuhé pridáme trochu mlieka. Cesto posypeme múkou, zakryjeme a necháme na teplom mieste dobre nakysnúť (kým sa dvojnásobne nezväčší). Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu, ešte raz premiesime a rozdelíme na tri diely. Z každého dielu vyváľame asi 35 cm dlhý valček. Valčeky zapletieme do vrkoča, ktorý položíme na plech pokrytý papierom na pečenie a necháme na teplom miesta asi 15 – 20 minút nakysúť. Dáme piecť do predhriatej rúry. Do upečeného pletenca zapichneme špajľu. Ak je špajľa po vytiahnutí suchá, pletenec je upečený. Po vychladnutí krájame na plátky. Uchovávame zakrytý.
Elektrická rúra 190°C., teplovzdušná rúra 170°C., plynová rúra stupeň 3 – 4., doba pečenia 45 – 55 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára