18. januára 2019

Torta s jahodovo karamelovo tvarohovým krémom

40 g pomletých mandlí., 25 g masla., 3 vajcia., 100 g jemného kryštálového cukru., 40 g hladkej múky., zarovnaná KL prášku do pečiva
KRÉM: 700 g jemného tvarohu., 3 žĺtky., 600 g jahôd., 220 g kryštálového cukru., balíček vanilínového cukru., balíček červenej a balíček bielej želatíny., 1,5 dl šľahačkovej smotany., práškový cukor na posýpanie
Očistené, postrúhané mandle trochu opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Bielky natuho vyšľaháme, potom tretinu cukru postupne všľaháme do snehu a sneh došľaháme. Žĺtky. 3 PL vlažnej vody a zvyšný cukor vyšľaháme. Sneh zľahka vmiešame do žĺtkov, primiešame mandle a preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec rozpustené (nie veľmi teplé) maslo. Cesto vylejeme do papierom vystlanej formy. A v predhriatej rúre pečieme 35 – 40 minút. Korpus necháme vychladnúť, potom ho rozrežeme tak, aby vrchná časť bola tenšia než spodná. Tvaroh prelisujeme cez sitko, pridáme žĺtky, štipku soli, dobre vymiešame a tvaroh rozdelíme na polovicu, 500 g jahôd očistíme, umyjeme, necháme odkvapkať a potom roztlačíme na kašu. Jednu časť tvarohu zmiešame s roztlačenými jahodami, 60 g cukru a vanilínovým cukrom. Medzičasom do vody (podľa návodu na vrecúšku) dáme napučať želatínu – každú osobitne. Na panvici dozlatista skaramelizujeme 160 g cukru, potom prilejeme 1,25 dl vody, rozvaríme a necháme odpariť, aby sme získali 5 – 6 PL karamelového sirupu, ktorý vmiešame do druhej časti tvarohu. Napučanú želatínu rozpustíme (podľa návodu), červenú vmiešame do jahodového, bielu do karamelového tvarohu, a odložíme do chladničky. Asi po 10 minútach, keď želatína v tvarohu začne tuhnúť, do každej časti vmiešame polovicu dobre vyšľahanej šľahačky. Na korpus natrieme najskôr jahodový potom karamelový tvaroh a vidličkou vrstvy trochu premiešame, aby sa vytvoril mramorový efekt. Na vrch položíme druhú časť korpusu a tortu vložíme na 3 – 4 hodiny do chladničky. Pred servírovaním vrch posypeme cukrom a ozdobíme zvyšnými jahodami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára