15. januára 2019

Zeleninová rybacia polievka

kg rýb (napr. sleď., belica., losos)., PL citrónovej šťavy., 3 mrkvy (300 g)., pór (300 g)., zeler (300 g)., 3 šalotky., 3 strúčiky cesnaku., viazanička petržlenu., 3 mäsité rajčiaky (600 g)., 200 ml suchého bieleho vína., 1 ½ l vody., soľ., korenie., 4 krajce bieleho chleba., 50 g helii., 1 – 2 strúčiky cesnaku., 2 PL suchého vermútu., cayenské korenie., ½ viazaničky estragónu
Očistené ryby vykostíme, rybie filé umyjeme, osušíme, nakrájame na malé asi 2 cm hrubé kúsky a pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Zeleninu očistíme a umyjeme. Pór nakrájame na krúžky, mrkvu a zeler na malé kúsky, šalotku a cesnak ošúpeme a spolu s petržlenovou vňaťou najemno posekáme. Ošúpané rajčiaky nakrájame na kocky a spolu s posekaným petržlenom, šalotkami, cesnakom a polovicou nakrájanej zeleniny povaríme asi pol hodiny vo vode s vínom. Potom do polievky pridáme umyté a osušené kosti z rýb a necháme asi ½ hodiny odstáť, polievku posolíme a okoreníme, precedíme cez jemné sitko a k takto vzniknutej várke pridáme zvyšnú zeleninu a kúsky ryby a spolu dusíme asi 10 minút. Rybaciu polievku dáme vychladnúť a v uzavretej nádobe zmrazíme. Spotrebujeme do 3 mesiacov. Zmrazenú polievku premiestnime do vhodnej nádoby, zakryjeme a pri pomalom ohrievaní a občasnom premiešaní rozmrazíme a ohrejeme do varu. Potom polievku odstavíme, dochutíme vermutom a korením, pred podávaním posypeme najemno nakrájaným estragónom a kockami bieleho chleba, ktorý sme opražili na helii s roztopeným cesnakom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára