19. decembra 2018

Hus plnená jablkami a orechami

kuchynsky upravená hus (4 kg)., soľ., 3/8 l vody., ¼ l červeného vína podľa chuti zriedeného jablkovou šťavou prípadne hydinovým vývarom, PL škrobovej múčky., mleté čierne korenie
PLNKA: 750 g jabĺk., 3 PL bieleho vína alebo jablkovej šťavy, 100 g vlašských orechov., trochu tymianu., soľ., mleté čierne korenie
Z husi odstránime prebytočný tuk, opláchneme ju, osušíme a dôkladne zvonku i zvnútra osolíme. Jablká olúpeme, vyrežeme z nich jadrovníky, nakrájame ich na malé mesiačiky a zalejeme ich na malé mesiačiky a zalejeme bielym vínom alebo jablkovou šťavou. K jablkám pridáme posekané orechy, čerstvý alebo sušený tymian, osolíme a okoreníme. Zmesou naplnenú hus zošijeme niťou a vložíme ju do pekáča spolu s kúskami tuku, ktorý sme odrezali. Hus podlejeme vodou a pečieme asi 3 hodiny pri 200 stupňov C z oboch strán. Občas hus popicháme vidličkou a polievame výpekom a zmesou červeného vína s jablkovou šťavou. Upečenú hus vyberieme na misu. Časť scedeného výpeku a hydinového vývaru povaríme, zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troche vody a dochutíme. Omáčkou polievame jednotlivé porcie a podávame ich s plnkou a zemiakovými knedľami, ružičkovým kelom alebo červenou kapustou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára