29. decembra 2018

Lekvárové buchty

500 g múky., 40 g droždia., 100 g kryštálového cukru., balíček vanilkového cukru., 150 g masla., citrón., 4 vajcia., 2 dl mlieka., 200 g slivkového lekváru., štipka soli., práškový cukor na posypanie
Droždie zmiešame s vlažným mliekom a urobíme kvások. Vajcia rozbijeme a oddelíme od seba bielky a žĺtky. Žĺtky zmiešame s múkou, vanilkovým cukrom, kryštálovým cukrom, štipkou soli, 100 g masla, nastrúhanou citrónovou kôrou a kváskom. Cesto dôkladne vypracujeme, odložíme do tepla a necháme kysnúť 30 až 40 minút. Cesto potom ešte raz premiesime na pomúčenej doske, vyvaľkáme a rozkrájame. Jednotlivé kusy cesta naplníme slivkovým lekvárom, zavinieme ich a namočíme do rozpusteného masla. Buchty vložíme do formy na pečenie torty, na povrchu ich potrieme vaječným bielkom, a napokon ich upečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov C, čo potrvá približne hodinu. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Výborné sú aj tvarohové a makové buchty
Namiesto lekváru môžete do buchiet použiť aj makovú alebo tvarohovú plnku. Do tvrdšieho tvarohu prilejte trochu mlieka a hrozienka najskôr sparte. Ak máte upečené buchty zamrazené, rozmrazujte ich pri izbovej teplote, a nie v mikrovlnnej rúre, pretože by vyschli a mali by tvrdú kôrku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára