19. decembra 2018

Kapor na modro

1,5 kg očisteného kapra., 1,5 l vody., 100 g Ságy vita., 200 g koreňovej zeleniny (mrkva., petržlen., zeler)., 500 g cibule., citrón., pórik., soľ., 15 zrniek čierneho korenia., 5 zrniek nového korenia., tymian., bobkový list., ocot
Zrnka čierneho a nového korenia dáme na čistú plátenú handričku a zviažeme ich do nej. Očisteného, vypitvaného a osušeného kapra nakrájame na úhľadné porcie. Kožu jednotlivých kúskov pokvapkáme octom, aby zmodrela. Koreňovú zeleninu, cibuľu a ½ citróna nakrájame na kolieska alebo rezančeky, vložíme do hrnca, pridáme trochu octu, korenie, bobkový list, zalejeme vodou, osolíme a povaríme asi 20 minút. Kúsky kapra vložíme do vriacej vody, necháme zovrieť a na miernom ohni varíme 10 až 15 minút. Uvarené kúsky kapra opatrne vyberieme, položíme ich na misu zmodreným chrbtom navrch a pokvapkáme horúcou Ságou vita. Zeleninu scedíme a dobre odkvapkanú ju rozložíme okolo ryby na mise. Ozdobíme hlávkovým šalátom, na kolieska nakrájaným citrónom a pórikom.
Naša rada: Kapra môžeme variť aj v celku. Ako príloha je vhodná holandská alebo majonézová omáčka, podávaná osobitne v omáčniku. Chutí s varenými zemiakmi posypanými petržlenovou vňaťou.
Pri príprave kapra na modro je dôležité, akými aromatickými bylinkami ho naplníme a na náleve, v ktorom ho namočíme, aby sa zafarbil pekne do modra. Napríklad nesmie sa použiť do nálevu veľa kôpru, ktorý by utlmil jemnú rybaciu chuť. Kapra vložíme do nálevu, ktorý udržiavame stále pod bodom varu, a necháme ho v ňom 15 – 20 minút.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára