27. decembra 2018

Mandľové croissanty

375 ml mlieka., 2 PL kryštálového cukru., PL sušeného droždia., 375 až 400 g hladkej múky., 1 ½ KL soli., 250 g masla., vajce na potretie., mandľové lupienky na ozdobu
PLNKA: 90 g ošúpaných mandlí., PL hladkej múky., PL maizeny., 120 g kryštálového cukru., 25 g masla., vajce., žĺtok., ½ KL mandľovej esencie
Mlieko mierne zohrejeme s polovicou cukru, pridáme droždie a PL múky. Necháme 15 minút postáť, kým vykysne kvások. Múku zmiešame so soľou a zvyšným cukrom. Najlepšie v kuchynskom robote vymiešame vykysnutý kvások, postupne pridávame múku a vymiešame hladké cesto. Cesto vložíme do vymastenej misy a na 1 ½ hodiny odložíme na teplé miesto. Vykysnuté cesto potom preložíme na pomúčenú dosku a 4-krát zľahka premiesime. Maslo rozvaľkáme medzi dvoma mikroténovými vrecúškami na obdĺžnik. Aj cesto rozvaľkáme a do stredu uložíme maslo. Kraje preložíme cez seba ako balíček, zľahka rozvaľkáme a cesto uložíme do chladu na 30 minút. Postup zopakujeme ešte 2-krát. Medzitým si v mixéri zmiešame všetky suroviny na plnku tak, aby vznikla hustá pasta. Cesto rozvaľkáme na 3 mm hrubý obdĺžnik a prekrojíme ho na 2 pásy. Z pásov nakrájame trojuholníky, na každý dáme lyžičku plnky a zrolujeme. Preložíme ich na plech vymastený olejom, potrieme rozšľahaným vajcom a necháme ešte vykysnúť. Vykysnuté pečivo potrieme vajcom, posypeme lupienkami a pečieme v rúre vyhriatej na 240 stupňov C 2 minúty. Potom pri teplote 190 stupňov C ďalších 10 minút dozlatista.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára