6 pomarančov., mrkva., cibuľa., 10 g Ságy vita., kačica., viazanička byliniek – petržlen, tymian, bobkový list, rozmarín prípadne zelerový list – 2 PL koňaku., 4 PL Cointreau., PL bieleho vínneho octu., 2 KL maizeny., soľ., korenie
Pomaranče dôkladne umyjeme. Z dvoch zrežeme kôrku a nakrájame ju na tenké prúžky, ktoré varíme si 5 minút vo vode a potom necháme odtiecť. Ďalšie pomaranče ošúpeme a nakrájame ich na kolieska. V hrnci roztopíme 70 g Ságy vita a kačicu v ňom opečieme na miernom ohni zo všetkých strán. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a cibuľu, bylinky. Zmes osolíme, okoreníme a podlejeme vodou. Prikryjeme a na miernom ohni pomaly varíme si 45 minút.. Kačicu pokropíme koňakom a Cointreau, znovu prikryjeme a necháme 10 minút odležať mimo ohňa. Potom kačicu z hrnca vyberieme a zakrytú alobalom odložíme na teplé miesto. Do šťavy v hrnci v ktorom sa varila, pridáme vínny ocot, šťavu z pomarančov a varíme na miernom ohni asi 10 minút. Šťavu scedíme, odoberieme tuk nalejeme ho do hrnca, pridáme škrobovú múčku a prevaríme. Zvyšnú Ságu vita roztopíme na panvici, pridáme krúžky pomaranča a zohrejeme. Kačicu preložíme na predhriatu misu. Výpek z alobalu vlejeme do šťavy, zohrejeme ju, polejeme ňou kačicu a obložíme kolieskami pomaranča. Zvyšok šťavy podávame v osobitnej miske.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára