28. decembra 2018

Polnočná Novoročná Kapustnica

kg kyslej kapusty., navyše aj trochu kapustnej šťavy., po 300 g chudého hovädzieho a bravčového mäsa., dve nožičky pikantnejšej domácej klobásy., za hrsť sušených húb., dve cibule., 2 KL sladkej mletej papriky., soľ., po troške čierneho mletého korenia a majoránu., 2 – 3 strúčiky cesnaku., 2 PL oleja., štipka cukru
Kapustu aj so šťavou dáme do väčšieho hrnca, prilejeme asi dva litre vody, pridáme huby, klobásu, očistené strúčiky cesnaku a dáme variť. V hlbšej panvici alebo v kastróle rozohrejeme olej a speníme na ňom posekanú cibuľu. Pridáme hovädzie mäso pokrájané na kocky a za častého miešania najprv popražíme, potom podlejeme trošku horúcou vodou a dusíme do polomäkka, až sa voda odparí. Pridáme bravčové mäso pokrájané takisto na kocky, znova popražíme, poprášime paprikou, posolíme, okoreníme, dobre premiešame a dusíme domäkka. Podľa potreby podlejeme. Uvarenú klobásu z kapustnice medzitým vyberieme a pokrájame na kolieska. Udusené mäso dáme do kapustnice a ešte spolu chvíľu povaríme. Ochutíme majoránom, štipkou cukru, pridáme pokrájanú klobásu a odstavíme. Podávame s chutným čerstvým chlebom.
Dobrý tip: Silvestrovská – novoročná kapustnica sa najčastejšie varí vo všetkých kútoch Slovenska s údeným i čerstvým bravčovým mäsom, klobásou a hubami a koreninami podľa chuti. Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do kapustnice aj s pokrájanou klobásou. Zahustíme ju zemiakom postrúhaným najemno, ktorý zamiešame do kapustnice a necháme dobre prevrieť. Kyslú smotanu podávame potom osobitne, každý si môže pridať do kapustnice podľa chuti. Úplne malá štipka cukru pridá kapustnici lahodnejšiu chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára