28. decembra 2018

Rybací nákyp

šťuku s hmotnosťou približne kg., 375 g lososa., čerstvý alebo mrazený kôpor., kôra z polovice citróna., kalíštek vínovice., PL soli., žĺtok., 3/8 l smotany na šľahanie., niekoľko hľuzoviek., 125 varených malých rakov., 25 g pistácií., mleté biele korenie., PL Ságy vita
Kôprová omáčka: rozmixujeme PL ostrej horčice., PL cukru., štipku soli., 2 PL octu., 6 PL oleja., čerstvý posekaný alebo mrazený kôpor.
Asi cm hrubé plátky lososa posypeme kôprom, pokvapkáme citrónovou šťavou a vínovicou a na 30 minút odložíme na chladné miesto. Mäso šťuky zbavenej kože pokrájame na kocky. Osolíme ich , po častiach rozmixujeme s bielkom a rybiu masu odložíme na 15 minút do chladničky. Potom k nej postupne pridávame veľmi studenú smotanu na šľahanie a dobre premiešame. Do masy pridáme nakrájané hľuzovky s vývarom, morské raky, šúpané pistácie, biele korenie, soľ, opäť premiešame a odložíme na chladné miesto. Nákypovú formu – 6 cm vysokú a 20 cm dlhú a 6 cm širokú – potrieme rozpustenou Ságou vita a do polovice naplníme rybacou masou. Na ňu položíme plátky lososa a formu doplníme zvyškom rybacej masy. Pred dusením ju prikryjeme najprv pergamenovým papierom a až potom pokrievkou. Formu vložíme do hlbokého pekáča naplneného do ¾ horúcou vodou a formu s nákypom v nej dusíme v rúre vyhriatej na 200 stupňov C. Asi hodinu. Podávame vychladnutú a ozdobenú krúžkami citróna, kôprovou vňaťou a inou zeleninou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára