60 g hrozienok., 2 PL rumu., 8 vajec., 60 g cukru., ¼ l mlieka., 250 g múky., štipku soli., 40 g masla., práškový a vanilínový cukor na posýpku., slivkový kompót
Použiť môžete kompótové ovocie, ak je sezóna, môžeme si ho pripraviť z rozpolených a odkôstkovaných sliviek. V 150 ml vody uvarte dve lyžice cukru. Pridajte slivky, kúsok škorice a klinčeky. Povarte 5 minút. Hrozienka dajte do sklenenej nádoby, pridajte rum a zakryte fóliou. Nechajte ich v náleve 15 – 20 minút. Dostanú pikantnú príchuť. Oddeľte žĺtky od bielkov. Žĺtky vyšľahajte ručným alebo elektrickým šľahačom do peny. Postupne pridávajte cukor a šľahajte dovtedy, kým sa nerozpustí. Za stáleho miešania postupne pridávajte mlieko a múku. Miešajte dovtedy, kým masa nie je hladká. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, na záver pridajte štipku soli. Sneh má správnu konzistenciu, keď sa pri obrátení nádoby nevyleje. Postupne po lyžiciach pridávajte do cesta a zľahka vmiešavajte. Na panvici roztopte maslo a pri strednej teplote pripravte 4 omelety. Najskôr urobte omeletu zo štvrtiny cesta – na miernom ohni ju opečte asi 2 minúty dozlata, keď okraje začnú ružovieť, navrch rozsypte štvrtinu hrozienok. Omeletu dopečte na druhej strane asi pol minúty. Rozdeľte ju dvoma vidličkami priamo na panvici a nechajte krátko dopiecť. Pred servírovaním poprášte práškovým cukrom s vanilínovým a podávajte s vychladeným slivkovým kompótom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára