175 g šošovice., 4 dl vody., vetvička ligurčeka., vetvička tymianu., 75 g prerastenej údenej slaniny., 2 šalotky., malý pór., bobkový list., 100 g zeleru., mrkva., 2 PL rajčiakového pretlaku., l slepačieho vývaru., trošku vínneho octu., soľ., korenie., pažítka na ozdobenie
ŽEMĽOVÉ KNEDLIČKY: 6 samoražných toastových chlebíkov., 2 šalotky., KL Ságy vita., KL bieleho alebo čierneho sezamu., vajce., 3 KL najemno posekanej pažítky., petržlenovej vňate., koriandra., dl smotany., soľ., mleté čierne korenie., muškátový oriešok
Šošovicu preberieme, umyjeme v studenej vode, zlejeme vodu, pridáme ligurček, tymian a dáme cez noc napučať. Nadrobno nakrájanú slaninu a cibuľu orestujeme dosklovita, pridáme namočenú šošovicu, rajčiakový pretlaka tmavozelené listy póru zviazané s bobkovým listom a krátko spolu podusíme. Dolejeme slepačí vývar, 2 lyžice vínneho octu, pridáme posekané bylinky, nadrobno nakrájanú mrkvu, zeler a pór a uvaríme. Zviazaný pór s bobkovým listom z polievky vyberieme, osolíme, dochutíme mletým čiernym korením, vínnym octom a ozdobíme posekanou pažítkou.
KNEDLIČKY: Tmavú kôrku z chleba odrežeme a potom ho nakrájame na kocky. Ošúpané a na malé kocky nakrájané šalotky opečieme na horúcej Ságe vita dosklovita, pridáme sezamové zrniečka a necháme vychladnúť. Potom zmiešame nakrájaný chlebík, vajce, bylinky, cibuľku so sezamom a smotanou, zmes ochutíme soľou, mletým čiernym korením, mletým muškátovým orieškom a spracujeme. Z masy tvarujeme knedličky vo veľkosti vlašského orecha a vložíme do osolenej vriacej vody. Varíme asi 8 minút. Potom ich necháme odkvapkať a podávame so šošovicovou polievkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára