250 g hladkej múky., 150 g rastlinného tuku alebo masla., 4 – 5 PL mlieka., trochu cukru., soľ a 25 g droždia
Z mlieka, droždia z KL múky a cukru urobme kvások. Keď vykysne, pridáme ho do múky, do ktorej sme rozdrobili tuk a pridali trochu soli. Vypracujeme tuhé cesto, sformujeme ho do tvaru bochníka a ponoríme do studenej vody. Po 1 ½ – 2 hodinách cesto vykysne a vypláva hore. Cesto utierkou osušme a na dobre vymúčenej doske rozvaľkáme na plát. Vykrajujeme z neho kolieska alebo iné tvary. Kolieska môžeme potrieť vajíčkom, posypať rascou, sezamom, makom, syrom. Pečieme hneď v dobre vyhriatej rúre. Upečené cesto bez posýpky môžeme obaľovať v cukre. Ako slané pečivo bude veľmi chutné, ak ho ozdobíme rôznymi nátierkami a zeleninou, prípadne ovocím.
Nátierky: nátierkové maslo., škatuľku (3 ks) syrokrému a 50 g masla spolu dobre rozmiešame a rozdelíme na tri časti. Jednu časť ochutíme mletým čiernym korením, druhú mletou paprikou a lyžičkou kečupu, tretiu časť lyžičkou horčice alebo lyžičkou špenátu a korením podľa chuti. Môžeme použiť aj pečeňovú paštétu rozmiešanú s maslom a uvareným žĺtkom, ochutenú rôznym korením. Nátierky striekame na pečivo ako hviezdičky, kolieska a pod. Na ozdobu použijeme červenú a zelenú čerstvú papriku, uhorku, olivy, hrozno, mrkvu, čerešne lístky ružičkového kelu, petržlenovú vňať, orechy a pod.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára