Perlička (asi 1 – 1,1 kg)., 25 g sušených húb., viazanička petržlenovej vňate., mleté korenie., KL tymiánu., 200 g klobásy na pečenie., PL vínovice., 3 kuracie pečene., 2 plátky prerastanej slaniny., 2 cibule., mrkva., 10 PL bieleho vína., pohár sladkej smotany., trošku buónu., 500 g kyslej kapusty., 0,25 l jablkovej šťavy., 125 g bieleho hrozna., fľaša šampanského
Perličku umyjeme pod tečúcou studenou vodou, osušíme a zvnútra i zvonka vytrieme soľou a mletým korením. Huby posekáme nahrubo, petržlenovú vňaťku najemeno (pred tým ju umyjeme). Pečenú klobásu pokrájanú nadrobno zmiešame s hubami, tymiánom, mletým čiernym korením a vínovicou. Hydinové pečene posolíme. Brušnú dutinu perličky naplníme klobásovou zmesou a hydinovými pečeňami. Potom ju sformujeme, zašijeme otvor do brušnej dutiny, aby plnka nevytiekla. Na hruď perličky ovinieme pevnou kuchynskou niťou plátky prerastanej slaniny. Keďže perlička nemá prirodzenú vrstvu podkožného tuku, obalenie slaninou zabráni jej vysušeniu pri pečení. Nakoniec perličku pečieme v nádobe na tuk , pričom k nej pridávame na kocky pokrájanú mrkvu a cibuľu. Pečieme pri teplote 200 stupňov C necelú hodinu. Druhú cibuľu, pokrájanú na kocky, uvaríme v jablkovej šťave. Postupne pridáme kyslú kapustu a pod pokrievkou na miernom ohni hodinu varíme. Zatiaľ oberieme a umyjeme hrozno, vložíme ho do horúcej vody aby sa šupky ľahšie zvliekli. (Šupky z bobúľ hrozna odstránime špičkou noža.) Upečenú perličku vyberieme z nádoby. Výpek prevaríme s vínom, smotanou a bujónom. Potom ho prelejeme cz sitko. Kyslú kapustu zmiešame s bobuľami hrozna a šampanským a dáme na misu. Upečenú perličku položíme na kapustu. Omáčku podávame osobitne. Ako príloha sa hodí zemiaková kaša.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára