450 g hladkej múky., balíček droždie., 80 g práškového cukru., štipka soli., 50 g strúhaných mandlí., Kl škorice., 300 ml vlažného mlieka., 80 g zmäknutého masla., 3 jablká (olúpané a nahrubo nastrúhané)., rozšľahané vajce., dekoračný cukor alebo kryštálový cukor
Do misy preosejem múku a pridáme droždie, soľ, mandle a škoricu. Mlieko s maslom zahrejeme tak, aby sa maslo rozpustilo, a prilejeme ho k ostatným prísadám. Ručne spracujeme cesto tak, aby sa nelepilo na misu. Potom cesto prikryjeme a umiestnime na teplé miesto. Necháme vykysnúť podľa potreby 60 – 90 min. Cesto ešte raz premiesime a utvoríme z neho cca 5 cm hrubý valček, ktorý nakrájame na 20 rovnakých častí. Z nich potom vyvaľkáme na pomúčenej doske ovály. Na stred každého položíme nastrúhané jablká. Cesto s jablkami zvinieme do lokničieka prenesieme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme cukrom a necháme ešte asi 15 minút odležať. Potom dáme do predhriatej rúry piecť. Po upečení necháme vychladnúť a servírujeme. Najchutnejšie sú čerstvé.
Teploty pečenia: elektrická rúra 180 stupňov C., plynová rúra – 3. stupeň., teplovzdušná – 160 stupňov C.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára