15. januára 2019

Zubáč s feniklom a jablkom

4 vypitvané ryby (po 300 g)., pór., mrkva., zeler., 3 – 4 bobkové listy., 2 dl suchého bieleho vína., 0,5 dl citrónovej šťavy., 2 hľuzy feniklu., soľ., 2 PL panenského olivového oleja., ružové korenie., červené jabĺčko., 4 červené cibule., 10 g ságy vita., KL cukru
Rybu umyjeme, osušíme a naporciujeme tak, že odkrojíme hlavu za žiabrami a chvostovú plutvu. Kožu nakrojíme pozdĺž chrbtice a nožom naplocho oddelíme jednotlivé porcie od kosti. Pór, mrkvu a zeler očistíme, umyjeme a nakrájame. Zeleninu, bobkový list a rybie hlavy dáme variť na miernom ohni do 2 dl studenej vody spolu s vínom a citrónovou šťavou. Potom ho precedíme a odložíme. Fenikel očistíme, vňať odložíme, hľuzy nakrájame na tenké plátky, 10 minút varíme v slanej vode a scedíme. Ohňovzdornú misu potrieme olivovým olejom, na dno uložíme plátky feniklu, naň poukladáme osolené a okorenené porcie ryby a zalejeme zeleninovo – rybacím vývarom. V predhriatej rúre pečieme asi 25 až 30 minút pri teplote 180 stupňov C. Jablko nakrájame na plátky a cibuľu na štvrtinky. Podusíme na masle s cukrom a jemne okoreníme. Rybu podávame obloženú dusenými jabĺčkom a cibuľou, pokvapkanú zvyšným olivovým olejom a ozdobenú posekanou feniklovou vňaťou.
Ryba sa môže smažiť aj celkom bez tuku. Na rozpálenú panvicu nasypeme soľ a počkáme, kým zrnká soli nezačnú „poskakovať“. Vtedy na panvicu vložíme porcie kapra a môžeme ich smažiť – bez obáv, že sa pripália alebo prilepia.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára