15. januára 2019

Nakladaný losos

KL celého bieleho korenia., 4 PL hrubej soli., 3 PL cukru., 2 čerstvé filé z lososa s kožou (ideálne sú zo stredu, lebo sú rovnomerne hrubé)., 2 viazaničky kôpru
Najskôr vyberieme na lososa vhodnú nádobu – napríklad nákypovú formu alebo plytkú misu. Biele korenie rozdrvíme a zmiešame s cukrom a soľou. Oba kusy filé preskúmame prstami a kosti povyťahujeme pinzetou. Z oboch strán potrieme zmesou korenia a jedno filé položíme kožou nadol. Kôpor posekáme a dve tretiny nasypeme na lososa, položíme druhé filé kožou hore a dáme zvyšný kôpor. Lososa zakryjeme alobalom, navrch položíme drevenú doštičku a zaťažíme. Dáme odstáť do chladničky na dva dni. Každý deň lososa obrátime. Kvalitným nožom s dlhou úzkou a pružnou čepeľou bez problémov nakrájate supertenké plátky. Filé vyberieme z nálevu a necháme odkvapkať. Položíme na doštičku kožou nadol. Dlhý nôž priložíme k mäsu takmer vodorovne, rez vedieme plocho. Plátky musia byť takmer priesvitné.
Hodí sa k tomu: osminky citróna, chren so smotanou, horčicová omáčka (hrubozrnná horčica vymiešaná s trochou cukru, olejom a kôprom a vínnym octom), chlieb, dochrumkava upečené zemiaky, prípadne zemiakové placky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára