20 garnátov (bez hlavy a ulity á 25 g)., 40 g čerstvého zázvora., 2 veľké strúčiky cesnaku., 200 g jarnej cibuľky., 20 g (olúpaného) sézamového semena., červená čili paprika (10 g)., zväzok koriandrovej vňate., 5 artičok s veľkými hlavami (á 450 – 500 g)., 0,1 l citrónovej šťavy., soľ., 9 PL oleja., PL šťavy z citróna., 2 PL tmavého sezamového oleja
Garnáty vyčistíme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Zázvor a cesnak ošúpeme, pokrájame najemno. Jarnú cibuľku pokrájame na tenké kolieska. Sezam pri obracaní opražíme. Čili papriku očistíme a nakrájame. Koriander (až na niekoľko lístkov) nakrájame nahrubo. Z artičok odstránime hrubé listy, dužinu nakrájame na tenké plátky a hneď ich dáme do misky s citrónovou šťavou a 3 l vody. Garnáty posolíme a prudko na oleji opražíme asi 2 minúty z každej strany. Artičokové plátky necháme odkvapkať a vyschnúť. Opekáme 5 minút vo veľkej panvici na silnom ohni. Pridáme cesnak, zázvor, cibuľku, sezam, nakrájanú čili papriku a garnáty, necháme minútu podusiť. Primiešame citrónovú šťavu, koriandrovú vňať, soľ, sezamový olej.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára