15. januára 2019

Treska s petržlenovou omáčkou

vypitvaná treska., šťava a kôra z citróna., soľ., čierne korenie., ½ l rybacieho vývaru alebo vody., 2,5 dl bieleho vína., bobkový list., 3 viazaničky petržlenovej vňate., šalotka., 1 ½ dl kyslej smotany., 3 – 4 PL maizeny
Očistenú tresku umyjeme a osušíme, odrežeme hlavu a plutvy, potrieme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Rybací vývar alebo vodu s vínom, bobkovým listom privedieme do varu vo veľkom hrnci, pridáme tresku a na miernom plameni varíme asi 20 minút. Potom tresku vyberieme z vývaru, odložíme na teplé miesto a do ½ l scedeného vývaru pridáme kyslú smotanu s maizenou a zmes z nasekanej petržlenovej vňate, šalotky a citrónovej kôry. Omáčku dochutíme. Podávame k treske ozdobenej plátkami citróna. Zvyšok vývaru môžeme zmraziť, nesmieme doň však pridať smotanu a maizenu. Vývar necháme vychladnúť, zmrazíme v plastovej fľaši a neskôr môžeme opäť použiť do ďalšej rybacej polievky. Ako polotovar môžeme pri príprave jedla použiť filé z tresky, ktoré vydrží 6 mesiacov.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára