15. januára 2019

Rajčiakový šalát s langustami

ŠALÁT: 250 g červenej cibule., 3 strúčiky cesnaku., 250 g stopkového zeleru., kg rajčiakov., 0,15 l olivového oleja., 3 PL vinného octu z bieleho vína., mleté čierne korenie., zväzok koreňovej zeleniny., soľ., 3 langusty (á 600 g)., cukor., 3 PL citrónovej šťavy., zväzok bazalky
OPRAŽENÝ CHLIEB: 12 krajcov chleba., 12 strúčikov cesnaku., 4 PL olivového oleja., 2 rajčiaky
Na šalát nakrájame cibuľu na jemné kolieska, mimoriadne najemno posekáme cesnak. Zeler očistíme, listy odložíme bokom. Zeler šikmo pokrájame na tenučké plátky. Rajčiaky rozštvrtíme a zamiešame spolu s cibuľkou, cesnakom a zelerom vo veľkej mise a 30 minút marinujeme v 75 ml olivového oleja, octe a korení. Medzitým nahrubo nakrájame koreňovú zeleninu a krátko ju povaríme v 3 l osolenej vody. Vložíme langusty, hrniec odstavíme. Langusty necháme 15 minút nasať šťavu. Potom ich vyberieme, chvosty vylomíme a v zhyboch, hrubým nožom pokrájame na medailóny. Hlavy posekáme na 4 časti a umyjeme vo vode z langúst. Všetky kusy langúst opatrne vložíme pod rajčiakový šalát. Všetko okoreníme, posolíme, posypeme cukrom, pokvapkáme citrónovou šťavou a zvyškom olivového oleja. Nakoniec odtrhneme listy bazalky a zamiešame do šalátu spolu so zelerovou vňaťou. Krajce chleba opečieme v rúre alebo hriankovači do zlatista, natrieme pokrájanými strúčikmi cesnaku a pokvapkáme olivovým olejom. Nakoniec chlieb potrieme rozštvrtenými rajčiakmi.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára