17. januára 2010

Brusnicová bábovka

250 g hladkej múky., 50 g kukuričného škrobu., kypriaci prášok do pečiva., 1 1/2 škoricového cukru., 25 g kryštálového cukru., vanilínový cukor. štipka soli., 4 vajcia., 
Na brusnicovú zmes: 250 g masla., 250 g pikantných (nie sladkých brusníc)., 2 PL ovsených vločiek., KL nastrúhanej citrónovej kôry., 
Na ozdobenie: svetlá poleva., 1/2 škoricového cukru.,
Najprv rozpustíme maslo na miernom ohni a necháme mierne zhnednúť. Odstavíme z platne a necháme chladnúť. Brusnice zmiešame s ovsenými vločkami a citrónovou kôrou a ponecháme na ďalšie použitie. Múku zmiešame zo škrobom, práškom do pečiva a škoricovým cukrom a preosejeme do misy. Pridáme cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia a vychladnuté maslo. Prísady prepracujeme ručným šľahačom s metličkami na hladké cesto. Tretinu cesta nalejeme do vymazanej a vysypanej bábovkovej formy a zarovnáme. Polovicu brusnicovej zmesi nalejeme do stredu cesta. Pridáme druhú tretinu cesta a uhladíme. Zvyšnú brusnicovú zmes opäť nalejeme do stredu cesta a prikryjeme zvyšným cestom. Dáme piecť do predhriatej rúry na spodný rošt. Bábovku po upečení necháme 10 minút vychladnúť, potom vyklopíme na kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť. 
Na ozdobenie: Polevu pripravíme podľa návodu na obale a ozdobíme ňou bábovku. Keď je poleva skoro stuhnutá, posypeme bábovku škoricovým cukrom. Krájame až poleva úplne stuhne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára